Genel arama etkin değil.
Ana içeriğe git

Fark Yaratan Öğretmenin Eğitimi Forum Kanalı

1. Hafta Gelişim Programı

1. Hafta Gelişim Programı

yazan Emine Kaya - Yanıt sayısı: 13

1. Hafta için Gelişim programı cevaplarınızı buradan paylaşabilirsiniz. 

Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Emine Kaya -
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Kübra Demirci -
Aldığım eğitim sonrası okumuş olduğum bu makale bilgileri daha özümsememi sağladı. Davranış odaklı stratejiler, doğal ödül stratejileri ve yapıcı düşünme modeli kısımları daha net oturdu diyebilirim. Kendine kendine liderlik sürecinde öz kontrol, öz düzenlenme, öz etkileme ve öz yönetim kavramlarının da önemli bir yere sahip olduğunu söylemeliyim. Nitekim davranış odaklı stratejiler kısmında hedef, kendini gözleme ve ödül alt kısmlarında bunların önemi göze çarpmakta.
Kübra Demirci yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Kübra Demirci -
Tedx konuşması oldukça dikkatimi çekti. Çünkü mindfulness hakkında bilgi edinmeye çalışan biriyim. Bu konuda okuyor olduğum derginin üzerine bu Tedx konuşması güzel oldu. Hayatın o kadar karmaşı işinde sadece şu anın içinde olmak ve farkındalığını yaşamak gerçekten önemli diye düşünüyorum. Çünkü tedx konuşmasında da denildiği gibi "Uçuşan bir zihin mutsuz bir zihindir." Ne gelecek ne geçmiş elimizde var olan sadece şu an var. Bu anın farkına varıp olumlu bir yaklaşımla yaklaşmayı başarırsak hayat kalitemiz artacaktır diye düşünüyorum.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Bedia Denli -
Youtube'dan Zümra hocamın konuşmasını dinledim ve mindfulness kavramı hakkında kısa ama öz bilgiler edindim. Mindfulness kapsamında yaşanılan anda kalmanın önemi ve duyguları kabul etmenin insanda fark yaratabileceğini anladım. bu düşünceyi yaşama empoze etmek gerekliliği konusunda hemfikirim hocamıza fakat bunun için çok çaba gerektiğini düşünüyorum. Bunu başarabilirsek hislerimiz ve düşüncelerimiz üzerinde daha kontrollü olabiliriz.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Bedia Denli -
Kendi Kendine (Öz) Liderlik Ölçeğinin geçerlik-güvenirlik çalışması kapsamında gerçekleştirilen makale, liderlik ve yöneticilik kavramlarının aslında çok farklı kavramlar olduğu konusunda düşünmemi sağladı. Öz farkındalık gelişiminin liderliğe olan etkisi tartışılamazken bunu nasıl yapabilirize dair ipuçları buldduğum bir çalışmaydı.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Kübra Demirci -
3.hafta "Kitap-Video Analizi"
Okuduğum kitap Nevzat Tarhan- Var mı Beni Anlamak İsteyen?
Nevzat Tarhan daha önce okuduğum ve dilini beğendiğim bir yazardır. Daha önce okumuş olduğum kitabı "Bilinçli Genç Olmak" idi. O kitapta yer alan benzer düşünceler hakimdi diyebilirim. Nitekim iki kitabın temelinde gencin doğasını anlamak ve nasıl yaklaşmamız gerektiğini açıklamak var. Kitap zaten genç kesime hitap ederek sohbet havasında yazılmış bir kitap. Temel değerleri, iletişimi, eğitime ve sınavlara yaklaşımı, kendini tanımayı, meslek seçimine karar vermeyi ve bu yolda hedef planı yapmayı, sorumluluk sahibi olmayı, duyguların ve stresin yönetimi gibi kişisel gelişim konularına yer veriyor. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarının kıskançlık, inatçılık gibi durumlarda nasıl yaklaşılması gerektiği de anlatılıyor. Az ve öz olarak gencin dünyasına değinilen bir kitap.

Hababam Sınıfı-Memeliler videosunu izledim. Düşüncelerime göre, öğretmen-öğrenci ilişkisi sağlıklı değil. Nitekim öğretmen ben dilini kullanmak yerine sürekli karşı tarafla alay etmekte, öğrenciye laf yetiştirmek peşindedir. Bunun yanısıra pozitif iletişimin ve sevginin varlığı olması gerekirken öğretmen sadece başarılı öğrenciyi takdir etmektedir. Diğer öğrencilere olumlu mesaj vermemektedir. Ayrıca öğretmen her öğrencinin öğrenme stilini göz önünde bulundurarak farklı öğrenme stiline hitap edebilecek bir öğretim yapmamaktadır. Direkt sözlü anlatım yapıyor. Dolayısıyla sınıfın dikkatini canlı tutamamaktadır. İzlemek isteyenler için linki bırakıyorum.

https://youtu.be/ciXSeqtVF-E
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Hatice Erdem -
Kendi Kendine Liderlik Stratejileri makalesini okudum. İlk hafta aldığımız eğitimden sonra böyle bir makale okumak eğitim içeriğimizi daha da pekiştirdi. Bilgimin ve farkındalığımın arttığına inanıyorum. Özellikle oturumlar sırasında uygulamalı olarak özbenlik öz farkındalık öz denetim liderlik özellikleri konularında etkinlikler yapmış olmamız kendimizi tanıma konusunda farkındalık kazandırdı.
Hatice Erdem yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Hatice Erdem -
youtube dan Zümra Atalay'ın Mindfulness biliş farkındalık konusu üzerine konuşmasını izledim. Minfullnes nedir, örnekleri nelerdir, nasıl uygulayabilirz üzerine anlatımlarda bulundu. Anlatımına ve akıcı konuşmasına hayran kaldım. Etrafımızda ve bizde olanları olduğu gibi kabullenmek nasıl olur konusunda bilgi sahibi oldum. Ancak bu yöntemin uygulanabilirliğinin, hayatımıza entegre etmenin çok da kolay olduğunu düşünmüyorum.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Cemile Çanaklı -
Mindfulness videosunu izleyince bir kere daha anda kalabilmenin önemini kavradım. Aslında kendimce birkaç cümle söylemem gerekirse mindfulness; mevcut durumun fotoğrafını çekmektir. Objektif bir şekilde, kişinin kendi duygu ve düşüncelerini katmadan anı yansıtmasıdır bence. Var olan durumu olduğu gibi algılamak, anda kalabilmektir.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Cemile Çanaklı -
Kendi kendime liderlik stratejileri makalesinden birkaç çıktı paylaşmak istiyorum. Kişinin liderlik yapabilmesi için öncelikle kendi kendini yönetebilmesi, kontrol edebilmesi, kendinin farkında olması gerekmektedir. Başkalarına liderlik yapabilmesi için kişinin öncelikle kendisine liderlik yapıyor olması lazım.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Diren Yıldız -
Zümra Atalay'ın TEDx konuşmasını dinledim. 'Mindfulness' kelimesini çok duydum; ancak kavramsal olarak zihnimde oturtamıyordum. O konuşmayı dinledikten sonra anı değiştirmeden gözlemlemenin, duyguları kabul etmenin ve içinde bulunduğumuz zamanda ancak bu yollarla kalabilmenin verdiği ruhsal dinginliği denemek isterim. Zaten dünya çapında bu kadar önem verilen bir akımın bırakın eğitiminin verilmesi, mayonezinin üretilmesi bile akıl sır erdiremediğim gelişmeler.
'Kendi Kendine (Öz) Liderlik Ölçeğinin Eğitim Örgütleri' adlı makaledeki, özellikle doğal ödül stratejilerini günlük hayatımda çok kullandığımı fark ettim. Öte yandan, cezalandırmayı da en az bu stratejiler kadar kullanırmışım. Yine de bu yazıyı önceki hafta öğrendiklerimizle birlikte net bir şemaya oturtmuş bulundum. Öz liderliğimi, yıkıcı değil de kendimi geliştirici şekilde kullanabilirmişim.
Medium hesabımdaki infografiği de paylaşmak isterim. https://medium.com/@direnyldz0/ sayfam budur.
Emine Kaya yanıt olarak

Ynt: 1. Hafta Gelişim Programı

yazan Kübra Demirci -
2.hafta için Homo Ludens kitabı hakkında yazmak istiyorum.
Homo Ludens yani oyun oynayan insan. Oyun ile insanın gelişimi, toplumun gelişimi arasındaki ilişkiden bahseden bir deneme kitabı. Kitap 'ciddiyet' ve ciddiyetin zıddı 'oyun' kavramları ile başlıyor. Yazar oyun-ciddiyet zıtlığını reddediyor. Çünkü oyun ciddi bir iştir. Oyun ciddiyet içinde oynanır ama eğlencelidir. Oyun heyecan,zevk ve sevinç verir.
Kitapta kültür nasıl var olmuştur sorusu sorgulanır. Kültürün herhangi bir ihtiyaçtan doğup doğmadığını sorgular. Ve baktığında her zaman rasyonel bir neden olmadığını dile getirmektedir yazar. İnsanların her zaman bir düzen içinde olduğunu görmekteyiz. Ve bu düzenin oyun ile kurulduğunu söyler kitap.
Oyun özgürdür, oyun düzen yaratır. Yani kültür oyun ile oluşur, oyun ile var olur. Bu düzenin içinde oyunu kuralına göre oynamayan oyuncular vardır, bunlara sözde oyuncular diyoruz. Bunlar oyunu oynuyormuş gibi yaparlar, magic circle dediğimiz sınırı geçmediğinden göze pek batmazlar. Bir de düzeni bozanlar vardır, bunlar oyun bozanlardır. Düzenin sınırını geçmişlerdir. Onlar kültürün düzenini bozmaktadır. Devamında kitap farklı alanlarla oyun ilişkisini örneklerle sunmuştur. Ilgisini çeken arkadaşlara tavsiye ederim.